Koniak to alkohol luksusowy i należy serwować go w odpowiedniej oprawie, tak aby wydobyć wszystkie jego walory smakowe. W tej sytuacji trzeba sięgnąć po odpowiedni kieliszek do koniaku.
Kilka słów o koniaku
Nazwa koniak pochodzi od francuskiego miasta Cognac. Alkohol ten produkowany jest ze specjalnych odmian winogron. Później poddawany jest długiemu procesowi destylacji, dojrzewania oraz kupażowania. Trunek podaje się w pękatych kieliszkach, które zwężają się ku górze. Napełnia się je tylko do 1/4 wysokości. Sam koniak to rodzaj brandy. Jego polska nazwa to wypalanka. Do brandy zalicza się m.in. słynną śliwowicę. Koniak dojrzewa w drewnianych beczkach produkowanych ze stuletnich dębów.
Jakie kieliszki do koniaku?
Z pozoru kieliszki do koniaku są duże. Ich pojemność wynosi nawet 250 ml. Mają pękatą czaszę, która zwęża się ku górze. Zakończone są stabilną nóżką. Najbardziej eleganckie są te grawerowane, ale w sklepach spotkać można także modele całkowicie gładkie. Im ciekawsza i bardziej okazała dekoracja, tym zwykle wyższa jest cena kieliszków. Najdroższe są te ręcznie zdobione. Poza tym ciekawie prezentują się również modele, które na pierwszy rzut oka wyglądają na lekko przewrócone.